back

Vectura

Location: Cambridge UK
Scope: Office & Labs
Size: 9,100 sq. ft
Services: Design & Build , Furniture , Project Management , Space Planning ,

Having designed and fitted-out the first combined offices and labs of the Drug Delivery division of Vectura Group Plc over 10 years ago Alium were asked to become involved in the company’s plans to move again in early 2016. The company’s continued growth meant that all parts of the business were expanding. Alium worked with Vectura’s SMT in reviewing a number of building options on the preferred Cambridge Science Park. Eventually Building 205 was identified as the preferential location and Alium performed an initial design and cost review to ensure an appropriate ‘fit’. 

Image Gallery

Three ground floor suites of the recently remodelled building were then combined to create a seamless office environment that maximised the penetration of natural daylight along the floor-to-ceiling glazed North-West façade. The office was in turn separated from the workshop, laboratory, goods-in and stores areas to the South-East by a twin skinned and insulated acoustic wall.

Flexible meeting and break-out spaces were positioned along the walkway ‘spine’ that ran the length of the building. The modular furniture system was in turn set-out from the spine on a simple grid that allowed changes to work-group clusters to be accommodated with minimal disruption. Vectura’s willingness to engage with the proposed outdoors – indoors colour and textural pallet created a less corporate but still business-like working environment that reflected the company’s lack of hierarchical management. A strong technological synergy between the new Cambridge office and the existing head-office allows staff to transition easily between the two.

Alium provided a full construction phase procurement and project management package even arranging Vectura’s physical move. This covered everything from computer crates and personal effects to high-value sensitive equipment and work shop machinery that required heavy lifting gear. New optical equipment was installed in a specially designed laboratory on a newly cast and insulated concrete slab which was indiscernible from the rest of the floor. 

 

Find out more about our services:

Design & Build 

Space Planning

Furniture Buying

Project Management

Related Case Studies

Related Projects